در این مقاله درباره تفاوت سیستم مدیریت محتوای بدون سر، CMS جداشده و CMS سنتی صحبت خواهیم کرد! برای اینکه نتوانستم ترجمه مناسبی برای این کلمات انتخاب کنم، برای درک بهتر مفهوم برخی از کلمات این مقاله ترجمه نمی شوند:)
Traditional / Coupled CMS
Coupled CMS سیستم مدیریت محتوایی است که هر دو لایه Frontend و Backend را مدیریت می کند. این نوع سیستم ها شناخته شده هستند اما نه با اسم سنتی یا Coupled. وردپرس، دروپال و موارد دیگر، بازیکنان سنتی Coupled CMS هستند (به همین دلیل به عنوان Traditional CMS هم شناخته میشن). همچنین باید اشاره کنم که وردپرس از نسخه 4.7 Decoupled CMS محسوب می شود.
در یک بررسی فنی تر خصوصیات کاپلد CMS ها به این صورت است:
- یک دیتابیس محلی برای ذخیره سازی اطلاعات
- backend برای ساخت و بروزرسانی محتوا
- مجموعه ای از تکنولوژی ها و فریم ورک های از پیش تعیین شده که توسعه دهنده برای ایجاد frontend تقریبا مجبور است از آن استفاده کند.
- وبسایت شما به طور کامل توسط یک سیستم ارائه می شود
- توسعه سادهتر و مدیریت محتوای آسان
- گزینه سادهتر برای افراد غیرفنی
Headless CMS
Headless CMS بر روی جدایی بخش مدیریت محتوا و بخش بصری سایت تمرکز دارد. در این سیستم frontend و backend جداگانه درنظرگرفته شده اند. محتوا از یک لایه کاملا جداگانه front-end از طریق API دردسترس خواهد بود. به اینترتیب backend میتواند محتوا را (از طریق API) به چندین frontend مختلف ارائه دهد. معماری Headless میتواند آزادی بیشتری برای توسعه و سفارشیسازی frontend ارائه کند. همچنین میتوان در App های ریکت نیتیو و… نیز از همین API برای دریافت دیتا استفاده کرد. مهمترین تفاوت این سیستم با Coupled CMS ها، عدم ارائه سیستم frontend است.
باید اشاره کنم که توسعه سایت headless قبل از 2010 اختراع نشده بود و مدتی طول کشید تا موردتوجه قرار بگیرد. هماکنون محبوبیت headles cms ها در حال افزایش است. به همین دلیل وردپرس هم از نسخه 4.7 Rest API را اضافه کرد. ظاهرا به Headless CMSها Headless گفته میشه چون فرانتش کات شده وبدون سر(headless) شده 🙂
در یک بررسی فنی تر خصوصیات هدلس CMS ها به این صورت است:
- جدا شدن کامل Frontend درنتیجه انتخاب آزاد درمورد فریمورک frontend ، انعطاف پذیری بالا در پیادهسازی دیزاین و ایجاد تغییرات در frontend بدون تغییر در backend
- ارائه محتوا از طریق API
- ادغام سریعتر با تکنولوژیهای جدیدتر
- شدیدا قابل توسعه
- امنیت (بخش مدیریت کاملا جدا از فرانت)
- هزینه بالاتر
چند مورد از بهترین سیستم های مدیریت محتوای headless :
- Strapi (محبوب من)
- Contentful
- Ghost
برای پروژه بعدی از کدام استفاده کنم؟
همانطور که متوجه شده اید، هر دو سیستم مزایا و معایبی دارند. انتخاب CMS مناسب میتواند روی آینده بیزینس شما تاثیرگذار باشد.اما درنهایت نمیتوان براساس مزایا و معایب Coupled CMS و Headless CMS تصمیم گیری کرد. تصمیم گیری باید بر اساس پروژه (project-based) باشد و با درنظرگرفتن نیازمندی های پروژه با دقت انتخاب شود. در شرکت ها تصمیم گیری درباره انتخاب سیستم مدیریت محتوا تکنولوژی ها و Stack پروژه، معمولا وظیفه CTO تیم هست. درنهایت CTO یا شما یا همان فرد تصمیم گیرنده، برای انتخاب تکنولوژی مناسب باید این موارد را درنظر بگیرد:
- Stable بودن (*خیلی مهم)
- توانایی های فعلی اعضای تیم
- سرعت یادگیری اعضای تیم
- هزینه + نوع لایسنس و تعداد آن (به عنوان مثال برخی محصولات فقط برای پروژه های کوچک رایگان هستند که احتمالا در آینده برای شما شامل هزینه خواهد بود)
- محدودیت زمان و بودجه
- قابلیت توسعه
- سرعت و امنیت
- هزینه نگهداری
- لذت بخش بودنِ توسعه برای برنامه نویس ها 🙂
- بسیار بسیار موردِ دیگر…